lördag 9 juli 2011

Zucchinicarbonara

Namnet squash kommer från engelskan, men har sitt ursprung i ordet askutasquash (en grön sak som äts rå), ett ord i språket massachusett som talades av en inidanstam. Squash kan delas in i sommarsquash och vintersquash. Sommarsquash kallas också zucchini eller courgette. Zucchini kan användas i många olika rätter så som sallader, pasta, gratänger, bröd 

Recept:
4 portioner


1 zucchini
500 g penne
4 stora äggulor
1 dl vispgrädde
2 dl parmesanost
3 msk olivolja
2 pkt bacon eller pancetta skurna i bitar
1 tsk grov svartpeppar
1 knippe färsk hackad timjan

Koka pastan i saltat vatten. Skiva zucchinin i samma storlek som pastan, ta bort mjuka delar på zucchini. Låt pastan rinna av när den är klar men spara lite av kokvattnet.
Blanda i en bunke äggulor, grädde och 1 dl parmesanost. Salta och peppra.
Knaperstek baconet i en stekpanna i olivolja. Tillsätt zucchini och svartpeppar. Strö i timjan. Stek tills zucchinin börjat få lite färg.
Ta av stekpannan från plattan och häll i pastan. Tillsätt lite kokvatten och den gräddiga såsen. Blanda samman. (Pannan får inte hettas upp igen, då kan äggen koagulera). Tillsätt resten av parmesanosten samtidigt som man rör i pastan. Vid behov kan mer kokvatten tillsättas så att man får en len och blank sås.
Smaka av och tillsätt ev. mer salt och peppar. Strö över lite timjan (gärna blomman). Ät genast. Om såsen får stå för länge blir den tjock och stabbig.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar