måndag 4 juli 2011

Chicken tikka masala


Chicken tikka masala är en indiskinspirerad maträtt.  Rätten består av kycklingbitar i en sås kryddad med  ingefära och koriander. Till rätten serveras ris och nanna-bröd. Ordet tikka betyder "bitar" och ordet masala betyder "kryddmix". Den finns åtskilliga varianter men går oftast att känna igen som en "masala".
Maträtten chicken tikka masala uppstod i Glasgow, Skottland i ett försök att återskapa Tandoorikyckling utan rätt ingredienser. 


Recept:
4 portioner

400 g kycklingfiléer i bitar
0,5 hackad röd chili
3 dl grädde
4 st salladslökar
 1 röd paprika
3 msk tomatpuré
1 msk hackad ingefära
0,5 dl hackad koriander
1 hackad vitlöksklyfta
2 tsk garam masala
4 dl basmatiris
hela kardemummakärnor
1 kanelstång
gurkmeja

Raita
0,5 gurka
2 dl matlagningsyogurt
0,5 dl hackad mynta
vitlök

Nannbröd

Koka ris, tillsätt kanelstång, kardemumma och gurkmeja. Salta och koka. 
Bryn kyckling i smör. Tillsätt vitlök och de hackade grönsakerna. Krydda med garam masala, koriander och ingefära. Häll i grädden och tomatpurén, salt och peppar.
Raita
Strimla gurkan och blanda med yogurt, mynta salt och peppar.

Servera med naanbröd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar