fredag 6 april 2012

Konjaksflamberad filésauté à la Moutarde

En enkel och festlig rätt.
4 port

800 g fläskfilé
salt
svartpeppar
0,5 dl konjak
1 grönsaksbuljongtärning
ca 3 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
2-3 tsk fransk senap
0,5 dl hackad persilja
0,5 dl hackad gräslök
1 ask kryddkrasse


Skär köttet i skivor. Krydda med salt och svartpeppar. Hacka gräslöken, persiljan och krassen. Mät upp konjaken och ta fram tändstickorna. Hetta upp en stekpanna och lägg i köttet och bryn på högsta värme en kort stund på varje sida. Stäng av köksfläkten, slå på konjaken och tänd på (tänd inte under fläkten!). Ta upp köttet. Tillsätt creme fraiche i stekpannan och vispa ihop. Smula i buljongtärningen och tillsätt den pressade vitlöken. Smaka av med salt. Låt puttra någon minut. Smaka av filésautén med senapen och de hackade grönsakerna. Runda av med att röra i ca 1 msk kallt smör.
Sautén bör serveras direkt. Servera med kokt eller pressad potatis. Sallad bör serveras på separat tallrik så att ev. dressing inte blandas med sautén.

3 kommentarer:

  1. En kär gammal vän från AoM anno dazumal! Ska göra den ikväll. Ser fram emot det!

    SvaraRadera
  2. Detta är så himla gott. En klar favorit. Barn och barnbarn älskar den också

    SvaraRadera
  3. Jag googglade och trodde jag skulle få träff på Görn Helleblad och "Nya köksskolan" men det här går lika bra och gillar "ta upp Köttet"

    SvaraRadera