4-6 portioner
1 kg rimmad fläskbog
1 morot
1 gul lök
1 lagerblad
6-10 kryddpepparkorn
Rotmos
1 kålrot
3 morötter
spadet från köttet
6-8 potatisar
salt, vitpeppar
smör
färsk persilja
senap
Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta och häll på vatten så att det täcker köttet. Låt koka upp och skumma av. Skala morot och lök. Lägg dem i grytan. Tillsätt peppar och lagerblad. Sänk värmen och låt sjuda 1,5-2 timmar under lock. Ta upp köttet men spar buljongen.
Skala kålroten och morötterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på buljongen från köttet och koka ca 30 minuter. Skala potatisen och skär dem i mindre bitar. Lägg ner dem i kastrullen tillsammans med morätterna och kålroten. Låt koka ytterligare i ca 15 min tills allt är mjukt. Häll av spadet men spara det!
Mosa rotsakerna eller rör kraftigt med en mosstamp, slev eller dyligt. Mosa inte för mycket. Det ska finnas lite bitar kvar. Vispa sedan moset fluffigt och späd med buljongen till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Rör i smör efter smak. garnera med persilja. Värm köttet innan det serveras. Skär upp i skivor. Servera med senap.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar