söndag 21 februari 2016

Mustig ärtsoppa



6-7 portioner

6 dl gula ärtor
2 l vatten
500 g rimmad fläskbog alt rimmade revben
2 morötter
4 gula lökar
timjan, mejram, lagerblad, vitpeppar, svartpeppar

Skölj och blötlägg ärtorna dagen innan, ca 12 timmar
Koka i bogen i 2 l vatten ca 45 minuter tillsammans med en morot och en gul lök, pepparkorn, timjan ca 2 tsk och 2-3 lagerblad.
Sila av buljongen och spar den till att koka ärtorna i,
Häll i de blötlagda ärtorna i en stor kastrull. Häll över buljongen från bogen ca 2 liter. Krydda med timjan, lagerblad och mejram. Lägg ner en hel morot och en hel gul lök och låt soppan koka ca 1-1,5 timma. Skumma av skalen från ärtorna lite då och då. Ta sedan upp morot och lök. Späd ev. med mer vatten. Salta och peppra.
Hacka köttet i mindre bitar och lägg i soppan. Koka någon minut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar