En läcker fisksoppa med mycket smak.
Saffran kommer från saffrankrokusen och är den dyraste av alla kryddor. Det krävs minst 100 000-150 000 krokusar för att utvinna ett kilo torkad saffran. Saffran används i till exempel lussekatter, paella, bouillabaisse.
Recept:
4 portioner
400 g torsk
20-30 räkor
1 burk musslor (225g)
50 g smör
4 potatisar hackade i tärningar
1 liten morot i tärningar
2 dl tärnad squash i tärningar
0,5 purjolök i tunna strimlor
1 liten fänkål i tunna strimlor
1 l vatten
3 fiskbuljong
1 kuvert saffran (0,5g)
1 krm cayennpeppar
1 tsk dragon
2 tsk timjan
1,5 dl vitt torrt vin
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
salt
Aioli
3 dl majonnäs
2 rivna kantskurna vita brödskivor
3 pressade vitlökar
1 kuvert saffran
Börja med att blanda ihop aiolin i god tid.
Fräs grönsakerna lätt i smör på medelvärme i en stor gryta. Tillsätt saffran, kryddor, musselspad, vatten, buljong och tomatpuré. Koka under lock ca 25 min. Blanda i burktomaterna mot slutet.
Skär fisken i bitar och sjud några minuter i lättsaltat vatten.
Späd soppan med vinet och lägg i fisk och skaldjur att värma hastigt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar