fredag 28 mars 2014

Gratäng med kalvkött och geveost

Allt i ett. En rätt att servera till fest













4-6 portioner

1 kg kalvkött (alt benfri fläskkotlett)
1 hag rökt skinka
2 hg färska champinjoner
2 dl purjolök
2-3 msk smör
3-4 msk tomatpuré
1-2 dl torrt vitt vin
paprikapulver
italiensk salladskrydda
oregano

Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 dl grädde
1/2 dl torrt vitt vin
3 dl riven greveost
1 tks italiensk salladskrydda
1 tsk dragorn

Skär köttet i skivor. Bryn i en stekpappa. Krydda under stekningen med paprikapulver och salt. Lägg köttet i en ugnsäker form.

Finhacka skinka och purjolök. Skiva champinjonerna fint. Fräs i ca 10 min. Blanda ner tomatpuré och kryddor. Låt puttra ca 5 min. Häll röran över köttet.

Fräs matfett och mjöl i en gryta. Späd med buljong, vin och grädde. Koka några minuter. Blir såsen för tjock så slå i lite mer vin och grädde. Blanda i osten. Häll den över köttet och skinkröran.

Gratinera i 250 grader ca 15 min.

Servera med färskpotatis och kokta morötter med persilja över.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar