4 portioner
1 kg benfri fläskkarré
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
100 g morot
100 g palsternacka
100 g rotselleri
4 tsk timjan
4 tsk rosmarin
1 dl hackad persilja
2 msk honung
8dl-1l vatten
4 msk kalvfon
2-3 dl vispgrädde
2 tsk salt, 1 tsk svartpeppar
600 g sötpotatis
0,5-1 tsk kanel
1-2 tsk rosmarin
2-3 msk rapsolja
1 tsk salt, 2 krm svartpeppar
Skala lök och vitlök. Skär lök och rotfrukter i mindre bitar. Gnid in köttet med timjan, persilja, rosmarin, salt, peppar och honung. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta med höga kanter och bryn så köttet får en fin yta. Lägg rotfrukter och lök runt om och slå på vatten och fond. Sätt på locket och ställ in i ugnen, 150 grader i ca tre timmar.
Lyft upp köttet och sila buljongen ner i en gryta. Koka tills ca 5-6 dl återstår. Red av med lite mjöl. Tillsätt grädde och koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Servera med sötpotatis eller kokt potatis.
Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatisen och skär i klyftor. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Blanda med olja och kryddor. Slå över potatisen och rosta i ugnen ca 15 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar