En mustig köttsoppa på fläskkarré
6-8 portioner
1 kg fläskkarré utan ben
olja
salt och peppar
1 msk fänkålsfrön
2 tsk kumminfrön
ca 10 kryddpepparkorn
paprikapulver
smör
2 morötter, skivade
2 st gröna paprikor, delade i bitar
1 st röd chili, hackad
1 st gul lök, delad
3 msk tomatpuré
3 msk kalvfond
1,5 l vatten
2 st lagerblad
3-4 dl grädde
1 näve trattkantareller eller gula kantareller
persilja
1,5 dl mix av majs, paprika och ärtor
salt och peppar
Skär ett rutmönster på båda sidorna av fläskkarrén. Gnid in rikligt med salt och peppar. Hetta upp en gjutjärnsgryta och lägg ner köttet. låt stekas med olja hårt runt om tills den fått fin yta. ta upp köttet ur grytan och lägg åt sidan.
Lägg i en rejäl klick smör i grytan och tillsätt alla kryddor. Låt fräsa någon minut innan alla grönsaker och tomatpure läggs i grytan. Lägg tillbaka köttet och häll på med vatten och fond. vätskan skall precis täcka köttet. Använd en gryta där köttet ligger "trångt". Lägg i lagerblad, koka upp och sänk värmen. Lägg på locket och låt småputtra på svag värme ca 3 timmar. Plocka ur köttet och sila all vätska så det endast finns en smakrik fond kvar. Plocka isär köttet och lägg tillbaka i soppan. Tillsätt grädde, kantareller och låt koka ca 5 minuter. Häll ner mixen och rikligt med persilja och smaka av med salt och peppar.
Servera med ett gott bröd till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar