måndag 12 december 2011

Burgundisk köttgryta

En toppengryta med mycket smak













6 portioner


1 kg nötkött
3 msk smör
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
2 stora gula lökar
4 vitlöksklyftor
0,5 dl konjak
2 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
1 flaska rött vin
2 köttbuljongtärningar
färsk timjan

8 morötter
1 bit rotselleri
15 steklökar
200 g färska champinjoner
200g sidfläsk
färsk persilja


Skär köttet i tärningar 2*2 cm. Bryn köttet i en gryta och krydda med peppar och salt. Tillsätt hackad lök och vitlök. Låt svålstrimlorna av fläsket fräsa med en stund innan de tas upp igen. Flambera i konjak (ej under fläkten). Rör ner tomatpuré, mjöl, timjan, vin och köttbuljongtärningar. Låt sjuda ca 2 timmar på svag värme. När det är ca 45 min kvar tillsätts hackad rotselleri.
Morötterna skärs i bitar och smörstegs tillsammans med persilja. Smålökarna kokas några minuter och skalas. Champinjonerna skärs i bitar och bryns i smör. Sidfläsket skärs i mycket små bitar och fräses i ca 10 min.
Tillsätt morötter när det är ca 15 min kvar. Tillsätt sedan smålök, champinjoner och sidfläsk när det är ca 5 minuter kvar. Späd ev med lite vatten. Servera med kokt potatis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar