måndag 7 november 2011

Gratinerad purjolöksoppa

En god soppa till lunch

Recept
4 portioner


2 gula lökar
200 g rökt skinka
2-3 msk smör
1 liter grönsaksbuljong
1-2 purjolökar
1 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
2 msk cremè fraiche eller grädde
2 äggulor
1 dl riven ost
persilja

Skala och dela löken i bitar. Skär skinkan i bitar. Smält smöret, lägg i lök och låt mjukna i 3-4 min. Tillsätt skinkan och låt allt bryna lätt i ca 3 min. Häll i lite buljong. Tvätta och skär purjolöken i centimeterstora bitar. Lägg i kastrullen och låt dem fräsa med i ca 5 min. Tillsätt resten av buljongen, salt och peppar och koka i 15 min. Rör ut mjölet i vinet och rör ner i soppan. Tillsätt cremé fraiche/grädde. Rör ut äggulorna i lite soppa och rör ner dem. Slå soppan i ugnsfasta skålar. Strö lite persilja och riven ost över. Gratinera hastigt i grill eller hög ugnsvärme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar