söndag 28 augusti 2011

Jordärtskocksoppa med parmaskinka

En festlig soppa som med fördel serveras som förrätt.


Recept
4 portioner


500 g jordärtskockor
0,5 gul lök
2,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
2 dl vitt torrt vin
1 dl vatten
1-2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk smör
4 pilgrimsmusslor
1 klick smör
färsk gräslök

Finhacka den gula löken och fräs den mjuk i en gryta. Lägg i de skalade och delade skockorna. Slå på vin och låt reducera till hälften.
Slå på grädden, mjölken och till sist buljongen. Koka ihop ca 30 min eller tills skockorna känns mjuka. Mixas slät och smaka av med salt och peppar. Ev silas lite av soppan.
Ta bort muskeln på pilgrimsmusslan innan stekning. Smält smör och stek musslan (nästan klar, kärnan skall vara rå). Lägg parmaskinkan på smörpapper. Ugn ca 5 min 225 grader.
Servera soppan med musslan och skinkan. Garnera med gräslök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar