Vilken middag! Räcker till många.
Recept
8-10 portioner
1,5 kg benfritt nötkött (fransyska)
2 msk smör
1,5 tsk salt
1 tsk peppar
1 skivad morot
2 gula lökar i klyftor
4 tomater i klyftor
1 tsk timjan
1-2 lagerblad
3 dl vatten + 1 köttbuljongtärning
3 dl rödvin
sås:
steksky
mjöl
ca 1,5 dl ärt- och morots spad
3 dl grädde
1 msk vinbärsgelé
2 msk äppelmos
salt och peppar
soya
Bryn matfett i en stekgryta. Lägg ner den kryddade steken och bryn runt om. Ansa och skär grönsakerna och lägg runt köttet och låt fräsa med några minuter. Späd med 1 dl buljong/vin, lägg i timjan och lagerblad. Låt köttet bräsera under lock tills termometern visar 75 grader. Späd under tiden med lite buljong/vin.
Späd med resten av buljongen/vinet. Ta upp steken och sila stekskyn och gör sedan en gräddsås.
Häll stekskyn i en kastrull och häll i en redning av mjöl och vatten. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av.
Servera med potatis, morötter och ärtor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar